• Dé huisdieren megastore in Leek
  • Maar liefst 1200 m2 dierenplezier
  • Gemakkelijk bereikbaar en gratis parkeren
menu
Vandaag geopend van 09:00 tot 17:00

Huid- en vachtcontrole

De vacht zegt veel over de gezondheid van jouw hond of kat. Heeft jouw huisdier een mooie, glanzende vacht? Grote kans dat hij zich goed voelt. Benieuwd of jouw hond/kat lekker in zijn vel zit? In ons Pet Health Center kun je een huid en vachtconsult boeken!

Hoe zie ik huid- of vachtproblemen bij mijn huisdier?

De vacht zegt vele over de gezondheid van jouw hond/kat. Signalen dat jouw huisdier niet zo lekker in zijn vel zit kunnen zijn:

  • Rode huid
  • Bultjes en/of korstjes
  • Kale plekken
  • Huidschilfers
  • Vette, stinkende vacht
  • Jeuk
  • Overmatig haarverlies

Vertoont jouw huisdier een van bovenstaande symptomen? Dan is een huid- en vachtconsult een goed idee!

Tijdens dit consult kijken we naar de algehele conditie van de huid en vacht, controleren we de huid op parasieten zoals vlooien of teken, maar ook op schilfers en roodheid. Wanneer we dit soort zaken aantreffen gaan we samen met jou kijken hoe deze problemen zijn ontstaan en hoe we dit kunnen oplossen. In veel gevallen kunnen we de huid en vacht weer in topconditie krijgen door bijvoorbeeld andere voeding, shampoos of vachtverzorging. Indien het raadzaam kan zijn toch een bezoekje aan de dierenarts te brengen (omdat we vermoeden dat de huidproblemen horen bij een bepaald ziektebeeld) kunnen we je doorverwijzen naar de dierenarts.

Jouw hond of kat stralend in zijn vacht, dat wil toch iedereen?!

     
 

Maak nu een afspraak bij ons Pet Health Center

Telefoon: 0594 - 51 70 88 | E-mail: phc@otterdiercompleet.nl

 
     

Heeft jouw huisdier last van parasieten?

Vervelende parasieten kunnen van invloed zijn op de huid en vacht van jouw huisdier. Teken komen veel voor bij honden en katten. De laatste jaren komen ze steeds vaker en langer voor doordat de winters zachter zijn waardoor meer teken de winter overleven.
Naast dat een tekenbeet vervelend en pijnlijk kan zijn kunnen teken ook ziektes overbrengen. De meest bekende is de ziekte van Lyme. Hiervan kunnen honden, katten en ook mensen behoorlijk ziek worden.

Wat is een teek?

De teek is een spinachtige parasiet die vaak leeft op lage planten, zoals grassen en struiken. Ze leven van het bloed van andere dieren. Volwassen teken hebben acht poten en bestaan uit twee delen: de kop en het lichaam. In normale toestand is een teek slechts een paar millimeter groot, en in volgezogen toestand kan het lichaam meer dan een centimeter groot zijn. Een volwassen vrouwtje kan wel honderd keer haar eigen lichaamsgewicht in bloed opzuigen.

Als het kouder is buiten zitten de teken vaak in een rustfase; ze kunnen dan erg lang overleven zonder voedsel. In de loop van maart begint het aantal actieve teken te stijgen, in het voorjaar en de zomermaanden zijn ze het meest actief. Het is dan daarom extra belangrijk om je dier zowel preventief te behandelen als regelmatig te controleren op teken.

De levenscyclus van een teek

De levenscyclus van een teek duurt 2 tot 3 jaar en bestaat uit vier stadia: ei, larve, nimf en volwassene. Larven, nimfen en volwassen teken vallen vanaf laag gewas op een langslopend dier, bijvoorbeeld een hond. De teek blijft een aantal dagen op de gastheer zitten om zich te voeden. Daarna vervelt de teek zich naar het volgende stadium.

Wanneer een volwassen vrouwelijke teek zich volgezogen heeft met bloed, laat zij zich op de grond vallen. Dan zoekt ze gedurende 4-8 weken naar een warm, vochtig plekje om haar eitjes te leggen. Dit kunnen er wel duizenden zijn. Uit deze eitjes komen larven, welke nog maar zes poten hebben. De larven gaan op zoek naar een gastheer. Deze gastheren zijn vaak bosmuizen, vogels en egels. De larven brengen nog geen ziekten over, maar kunnen nu wel besmet raken. Als de larve zich voldoende gevoed heeft, laat hij zich vallen en ontwikkelt zich na een rustperiode tot een nimf.

In het nimfenstadium zoekt de teek weer een gastheer op, meestal een middelgroot zoogdier. In dit stadium kan de teek al o.a. Borrelia bacteriën (deze veroorzaken de ziekte van Lyme) bij zich dragen en overbrengen. Als de nimf vol zit laat hij zich op de grond vallen. Na een rustperiode van 3 maanden tot 2 jaar ontwikkelt hij zich tot een volwassen teek. De lengte van de rustperiode is afhankelijk van de temperatuur.

De volwassen teek gaat nogmaals op zoek naar een gastheer. Dat is vaak een wat groter dier, zoals een hond.

Preventieve behandeling tegen teken

Voor de bescherming van de hond of kat tegen teken zijn er verschillende middelen verkrijgbaar. Zo zijn er pipetten die worden gedruppeld in de nek van het dier, tabletjes of banden. In Ons Pet Health Center kun je terecht met vragen en advies over welke vorm van preventie of bestrijding past bij jouw hond of kat.

Een tekenbeet, en nu?

Wanneer de hond of kat een tekenbeet heeft is het belangrijk deze er zo snel mogelijk en zorgvuldig uit te halen. Hierbij is het belangrijk dat de gehele teek van kop tot romp wordt verwijderd. Wanneer er delen blijven zitten kan dit zorgen voor infecties en het verspreiden van ziektes.

Voor het verwijderen van teken kun je onderstaand stappenplan gebruiken. Ook kun je in ons Pet Health Center terecht. De Pet Health Coach zal dan de teek voor je verwijderen. Daarnaast wordt dan een volledige check gedaan van de huid en vacht op eventuele andere aanwezige parasieten.

Stappenplan teek verwijderen

  1. Spreid de haren rondom de teek. Bij het verwijderen is het belangrijk om te voorkomen dat de teek op de verkeerde plek wordt vastgepakt.
  2. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je huisdier vast. Let op dat er in de kop en niet in het lichaam van het beestje geknepen wordt, hierdoor is de kans op ziekte overdracht zo klein mogelijk
  3. Trek de teek langzaam met toenemende kracht recht uit de huid. De teek draaien mag niet omdat de kans bestaat dat hij zijn maaginhoud leegt.
  4. Controleer of de teek volledig verwijderd is. Neem dan contact op met ons Pet Health Center voor een afspraak. Indien nodig kan onze Pet Health Coach je doorverwijzen naar de dierenarts
  5. Stop de teek in een doosje, flesje of plastic zakje waar hij niet uit kan, of wikkel hem in plakband.
  6. Was handen met water en zeep.
  7. Noteer de datum dat de teek verwijderd is en waar op het lichaam de hond of kat is gebeten (of maak een foto).