• Dé huisdieren megastore in Leek
  • Maar liefst 1200 m2 dierenplezier
  • Gemakkelijk bereikbaar en gratis parkeren
menu
Vandaag geopend van 09:00 tot 19:00

Het konijn als huisdier

Het konijn als huisdier

Algemeen

De laatste jaren wordt het konijn steeds vaker als huisdier gehouden in Nederland. Hoewel konijnen heel goed kunnen knagen, zijn het officieel geen knaagdieren maar behoren ze tot de haasachtigen. 

Konijnen zijn intelligente, trouwe en actieve dieren. Veel konijnen houden ervan geaaid te worden. Opgetild worden vinden ze echter minder fijn. Een konijn is een sociaal dier en stelt aandacht en gezelschap erg op prijs. Het advies is daarom om (minimaal) 2 konijnen samen te houden. De beste combinatie is een gecastreerde ram (mannetje) met een of meerdere voedsters (vrouwtjes). Volwassen mannetjes kunnen meestal niet bij elkaar in één kooi worden gehouden. Een cavia is minder geschikt om samen met het konijn te houden. 

Een konijn kan gemiddeld zo’n 8 tot 10 jaar oud worden.

Huisvesting

De benodigde grootte van het hok is afhankelijk van de grootte van de konijnen en het aantal konijnen dat in het hok verblijft. Een konijn moet in ieder geval languit in het hok kunnen liggen, kunnen lopen en op zijn achterpoten in het hok kunnen staan. Daarnaast is het belangrijk dat een konijn minimaal een paar uur per dag vrij kan rondlopen (los in huis of in een ren) voor voldoende lichaamsbeweging. De kooi moet worden voorzien van een stevige (stenen) voerbak en een drinkfles.

Indien het hok binnen staat mag het niet op de tocht, in de zon of bij een verwarmingsbron staan. Konijnen kunnen ook heel goed buiten worden gehouden, in een ruim en stevig buitenhok met nachthok. Vul het nachthok met ruim voldoende stro. Konijnen kunnen, eenmaal gewend, het hele jaar buiten blijven. Doe je een konijn voor het eerst naar buiten, doe dat dan pas na half april. Na september kun je een konijn beter niet meer voor het eerst naar buiten doen. Het advies is om een ruime ren aan het hok vast te maken, waar de konijnen vrij toegang tot hebben. 

Verschoon het verblijf regelmatig. Konijnen doen hun behoefte meestal in een vaste hoek van het hok. Je kunt ze trainen gebruik te maken van een toiletbak zodat het hok makkelijker verschoond kan worden.

Bodembedekking

Als bodembedekking kun je het beste houtvezel, hennep en/of stro gebruiken. Hooi is geen bodembedekker, maar voedsel. Ook vindt een konijn het leuk om wat speelmateriaal in de kooi te hebben. 

Voeding

Voer je konijn voldoende hooi, aangevuld met een complete brok (pellet). Geef maximaal 20 gram pellets per kg lichaamsgewicht om overgewicht te voorkomen. Dus heb je 2 konijnen van 2 kg dan krijgen ze maximaal 80 gram pellets per dag. Voor de afwisseling kun je ook wat kruiden, groente of fruit (met mate vanwege de suikers) aan je konijn geven. Voer liever geen sla, komkommer en niet te veel kool en andijvie. Voorzie de drinkfles dagelijks van vers water. Belangrijk: Voer een konijn dat je pas in huis hebt de eerste week uitsluitend droogvoer, hooi en water.

Af en toe mag het konijn verwend worden met snoepstaven, knabbelstokjes voor de tanden, kruidenhooi etc. Let erop dat het grootste deel van de dagelijkse voeding uit hooi bestaat. 

Gezondheid

Controleer de gezondheid van je konijnen regelmatig. Let op of de ogen en neus geen snot of vocht vertonen en kijk of de ontlasting goed droog is. Het is verstandig om bij warm weer het hok en je konijn goed te beschermen tegen vliegen. Maden kunnen namelijk ernstige wondinfecties veroorzaken bij konijnen. Controleer daarom ook regelmatig of je konijn geen vuile achterhand heeft. Neem direct contact op met de dierenarts indien je konijn een verminderde of geen eetlust heeft. 

Het is aan te raden om konijnen jaarlijks te vaccineren tegen myxomatose, RHD1 en RHD2 (zeer besmettelijke konijnenziektes). Soms is je konijn al in de winkel gevaccineerd, informeer hiernaar. Een groot deel van alle voedsters boven de vijf jaar krijgt baarmoederkanker. Castratie door de dierenarts vanaf vijf à zes maanden kan dit voorkomen.